Yapınıza ait bilgileri girerek anında
Enerji Kimlik Belgesi fiyatı öğrenin.
Termal kamera, gözle görülmesi mümkün olmayan ısı enerjisini görünür hale getirme özelliğine sahip olan teknolojik bir cihazdır. Bu cihaz ilk olarak askeri alanda gece görüşü ve ısıya duyarlı füzelerin tespiti için kullanılırken daha sonra enerji sektöründe de kullanılmaya başlandı. Temas etmeden ölçüm yapan cihaz, sağlıklı bilgilerin yanı sıra güvenlik açısından da büyüm önem arz ediyor. Çünkü daha önce elektrik kaçaklarının tespiti sırasında insanlık açısından ciddi riskler vardı ama bu cihaz sayesinde riskler ortadan kalktı. Görünmeyen infraret enerjiyi algılayarak renk tonlamalarıyla ekrana yansıtıyor ve sayısal bilgilerle görselleştiriyor. Bu sayede tespit edilen arıza gerekli önlemler alınarak giderilebiliyor.
Son zamanlarda ise inşaat sektöründe boy gösteren termal kamera ölçümü ile yapının ısı kayıpları ölçülebiliyor. Isı kayıplarının derecelendirmesiyle yapıya uygulanacak iyileştirme ya da güçlendirme işlemleri de ona göre yapılıyor. Bu sayede yapı sahip veya sahipleri için daha tasarruflu olabiliyor. Çünkü termal kamera ölçümü sayesinde yapılacak işlemlerde kullanılacak malzemenin miktarı belirlenebiliyor. Örneğin mantolama yapılacak bir yapıya termal kamera ölçümleri sonucunda kaç santimetre malzeme kullanılacağına karar vermenizde yardımcı oluyor.
Yapılarda düşünülen iyileştirme ya da güçlendirme işlemleri için kullanılırken aynı zamanda yapıların elektrik panoları ve topraklama değerlerinin ölçümü için de kullanılabilir. Bu sayede risk almadan alınacak önlemler sayesinde can kaybı yaşanması engellenecektir. Aynı şekilde bu yolla da elektrik kaçakları önlenerek tasarruf sağlamak mümkün. Bununla beraber temas edilmemesi gereken bir hastalığa yakalandığı için karantinaya alınan insanların ateş ölçümünü de bu yolla yapıp hasta için gereken tıbbi müdahale yapılıyor.
Mühendislik alanında daha fazla kullanılan termal kamera, elektrik santrallerinde en çok tercih edilen araçtır. Yakından kontrolünün yapılması ise can kaybına neden olacak derece tehlikelidir. Bu cihaz ile uzak mesafeden enerji kaçağı tespit edilebilmektedir. Aksi takdirde yaşanacak olumsuz durumlar feci sonuçlar doğurabiliyor.
TERMAL KAMERANIN KEŞFİ
İnsan gözü sadece elektromanyetik spektrumdaki ışıkları görebilir. Diğer dalga boylarını ise cihazlarla görebilmemiz mümkün. Bunlardan biri olan kızılötesi ışınlarını ilk olarak Frederick William Herschel, 1800 yılında keşfetti. Güneşe tutuğu cam prizma sayesinde ısının neneler üzerinde farklı ışık demeti oluşturduğunu gözlemledi ve kızılötesi ışınlarını keşfetti. Bu mantıkla yola çıkarak icat edile termal kamera, teknolojinin de gelişmesiyle görüntü haline getirildi ve net bilgiler elde etmemizi sağladı.
TERMAL KAMERANIN KULLANILDIĞI ALANLAR
Askeri alan: İlk olarak askeri alanda kullanılmaya başlanmıştır. Gece görüşü ve ısı güdümlü füzelerin üzerinde etkili olmuştur.
Sağlık sektörü: Ateşli hastaların vücut sıcaklığını tespit etmekte kullanılmıştır.
Endüstriyel alan: Otomotiv sektöründe mekanik parçaların ısısını, elektrik panoları, trafo gibi akımı dengeleyen teçhizatlarının elektrik kaçaklarını, buhar sistemli ekipmanlar, tank levelleri ve izolasyonlarında yaşanan ısı kayıplarını tespit etmede kullanılmaktadır.
İnşaat sektörü: Binalarda yapılacak iyileştirme ve/veya güçlendirme çalışmaları öncesinde duvarlarda yaşanan ısı kayıplarının ölçülmesinde aktif rol oynuyor.
Bunların dışında yangı söndürme sırasında da kullanılabilmektedir. Dumandan dolayı görüş açısı olmayan itfaiye ekibi içeride birinin olup olmadığını cihaz sayesinde tespit edebilmektedir.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ VE TERMAL KAMERA
Çeşitli alanlarda kullanılan termal kamera, inşaat sektöründe de büyük yer tutmakta. Adından çok söz ettiren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu ile beraber termal kamera ölçümlerine de rağbet artmakta. Çünkü binalar için yapılacak iyileştirmelerde, termal kamera ölçümlerinden alınan veriler nasıl bir yol izlenebileceği konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcı oluyor.
Enerji Kimlik Belgesi, binaların mevcut durumunu değerlendirerek kalite standartlarına göre sınıfsal olarak derecelendirmelerle not vermekte. Bu derecelendirme sistemi, binanın yapısal anlamda rayiç bedelini de etkilemekte. Bu nedenle Enerji Kimlik Belgesi alınmadan önce binanın ihtiyacı olan iyileştirme ya da güçlendirmelerin yapılması büyük önem arz etmekte. Yapılacak olan işlemler için kullanılacak malzemenin nasıl olması gerektiği konusunda ise termal kamera ön plana çıkmaktadır. Dış cephe giydirme olarak bilinen mantolama işlemi uygulanmasına karar verilen bir binanın kaç santimetre kalınlıkta ve hangi özelliklerde olması gerektiğine karar verebilmek için duvarlarda yaşanan ısı kaçağının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu ısı kaybının tespiti için ise termal kameraya ihtiyaç duyulmaktadır. Bahsettiğimiz uygulamalar izolasyon ve yalıtım işlemleri için de uygulanmaktadır. Kullanılacak malzemenin belirlenmesi hem fazla ücret ödemenizi engeller hem de yapacağınız işin maliyetini önceden bilmenizi sağlar. Ayrıca Enerji Kimlik Belgesi verilerinde sınıfınızın yüksek segmentlerde yer alması için kullanılan malzemenin dengeli kullanılması da önemlidir. Çünkü dengeli kullanılan malzeme dengeli tüketilen enerji anlamı taşır.
Hızlı ve güvenilir bir şekilde ENERJİ KİMLİK BELGENİZİ bir gün içerisinde teslim alabilirsiniz.
İster kapıda ödeme fırsatı isterseniz Havale veya Eft ile ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
EKBPROJE.COM - MY PROFESYONEL ENERJİ LTD. ŞTİ.