Yapınıza ait bilgileri girerek anında
Enerji Kimlik Belgesi fiyatı öğrenin.
İlgili yönetmeliğin genel hatları 100 Hz altındaki elektrik tesislerine yönelik belirlenmiş olup, bu tesislerdeki topraklama işleminin uygunluğu, yönetimi, işletmenin yükümlülükleri ve çeşitli güvenlik kriterlerini kapsar.
Bu yürürlükte uyulması gereken sınır ve kriterler açık, net bir şekilde işletmelere sunulmuş olup, ilgili işletme tesislerinde uygulanacak olan topraklama işlemlerinin yönetmeliğe uygun olması kanunen bir gereklilik niteliğindedir.
Topraklama yönetmeliğinin hazırlanması aşamasında çeşitli kurum ve komisyonların standart ve kararlarından yararlanılmıştır. Avrupa Standartları ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu başlıcaları olup, ilgili uluslararası komisyonların belirlediği yönetmelik kararlarına göre herhangi bir şekilde topraklama uygulanacak bir alan yada tesisat için bu standartlara uyulması gerekmektedir.
İlgili yönetmeliğin 100 Hz altındaki elektrik tesisleri hedeflediğini belirtmiştik. Buna göre elektrik şalt sahası olarak da belirtilen bu alanlarda, ilgili yönetmeliğin standartları, başarılı bir topraklama işleminin, kusursuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi aşamasında daha da önem kazanır.
Burada öncelikli amacın ilgili işletmedeki çalışan personelinin güvenliğinin sağlanması olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan olası gerilim hatalarının sadece çevredeki canlılara zararıyla kalmayıp, tesisatın bütününe zarar verebileceğini de göz önünde bulundurduğumuzda, özellikle bu alanlarda topraklama yapmanın neden gerekli olduğunu daha net bir şekilde anlayabiliriz.
Topraklama çeşitleri esas olarak gerilim yüksekliğine göre değişim gösterir. Dolayısıyla ilgili yönetmelik ve standartlar da uygulanacak işlemlerin sınırlarını buna göre belirlemiştir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yayımladığı yönetmelik mevcut elektrik tesis işletmelerinin yanı sıra; değişikliğe uğrayacak ve yenilenecek olan tesisleri de kapsamaktadır. Dolayısıyla yönetme maddeleri açıkça topraklamanın ilgili tesisler için sınırlarını belirlemiştir.
Fakat aynı zamanda yönetmeliğin uygulanmasında istisna olabilecek niteliklere de değinilmiştir. Buna göre ilgili yönetmeliğin ilgili maddelerin ilgili tesisat ya da işletme bütününü tehlikeye sokacak nitelikteyse, durumu ifade eden belgeler ile birlikte, komisyonun ilgili standart yada maddeler hakkında bir değişime gitmesi mümkündür.
Sonuç olarak topraklama yönetmeliğinin kesin kısıtlayıcılığından bahsetmek doğru olmayacaktır. Zira yönetmeliğin temel amacının da en başta güvenliği sağlamak olduğuna dikkat çekmek gerekir. Bu nedenle bazı standartlar ilgili işletme yada tesis için uygunluk sağlamadığında, olması gerektiği gibi bazı maddeler işletme yada o tesisin amacına uygun değiştirilebilir.
Topraklama hizmeti uygulanırken, hizmet kapsamını belirleyici maddeler doğrudan ilgili bakanlık ve kuruluşların belirlemiş olduğu yönetmelik ve ilgili yönetmelikteki standartlar ile alakalıdır. Dolayısıyla topraklama işleminin başarılı bir şekilde, amacına uygun olarak uygulanabilmesi de ilgili standartların istisnasız bir şekilde sağlanması ile gerçekleştirilmiş olur.
Topraklama işleminde kullanılacak olan malzemenin sağlanması, çoğu zaman ilgili hizmeti gerçekleştirecek olan işletme tarafından sağlanır. Tesis durumunun belirlenmesi ve uygun bir topraklama modelinin uygulanması gereklidir. Bu aşamada aynı zamanda ilgili tesis yada tesisin bağlı olduğu işletmenin sınırlarının bilinmesi büyük önem arz eder.
www.ekbproje.com Enerji Kimlik Belgesi