BİLGİLERİ DOLDUR, EKB FİYATI ÖĞREN

YAPI CİNSİ

ENERJİ KİMLİK BELGESİ
FİYATLARI HESAPLA!

Yapınıza ait bilgileri girerek anında
Enerji Kimlik Belgesi fiyatı öğrenin.

Mantolama Malzemeleri Nelerdir?

Mantolama Malzemeleri Nelerdir?

Mantolama Malzemeleri Nelerdir?

2017 yılına kadar binalarda tamamlanması gereken ısı yalıtım sistemi zorunluluğu mantolama işini yapan firmalar arasında canlılık sağladı. Dış cephelerde yapılabilen ısı yalıtım sistemleri içinde en iyi sonucu zaten mantolama sağlıyor. Kapı ve pencere doğramalarında da ısı kaçakları yaşanmıyorsa mantolama yapılmış binalarda yüzde kırkları geçen oranlarda ısı tasarrufu sağlanıyor. Sadece soğuk havalardaki ısınma maliyetinden tasarruf etmek diye düşünmemek gerek, yaz mevsimlerinde soğutulmuş havayı  dışarı kaçırmayan ve sıcak havayı da içine almayan mantolanmış duvarlar böylece klimaları daha az çalıştırıyorlar.

Kullanılan Ana Malzemeler

Mantolama işlemi sırasında kullanılan malzemeler şöyle sıralanabilir;

  • Dış cephe ısı yalıtımında kullanılan malzemenin en başta geleni dış cepheye yerleştirilen plakalar. Isı yalıtım levhası olarak bilinen bu plakalar EPS, XPS gibi üretildikleri hammaddeye göre çeşitlenebiliyorlar. Ama en yaygın olanı erimiş camın bir şekilde lif haline getirilmesi ve içine gereken dayanıklı kimyasalların katılmasıyla yapılan, adına da taş yünü denilen maddenin galveniz plakalar içinde sıkıştırılmasıyla elde ediliyor. Kaplama yapılacak yüzeye göre metrekare hesabıyla kaç plaka gideceği hesaplanıyor.
  • Isı yalıtım plakalarına çerçeve oluşturan başlangıç profilleri de kullanılan malzeme arasında. Subasman profili olarak da adlandırılıyorlar.
  • Levhaların dış cepheye yapıştırılmasını sağlayan harçlar da işlem için gerekli. Çimento bazlı olan bu harçlarda asbest kullanılmıyor.
  • Plakaların üstünü örten dış cephe kaplama sıvaları da ihtiyaç malzemelerinden.

Yardımcı Malzemeler

   Isı yalıtım plakalarını sağlamlaştırmak için metrekare başına altı tane hesabıyla kullanılan dübeller, köşe bağlantılarını sağlayan köşebent gibi yardımcı malzemeler de işi bitirmek için gerekli.  Ayrıca yağmur suyu tahliyesi için kullanılan damlalık gibi araçlar da gerekebilir.

Malzemelerin Özellikleri

Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin;

  • Sudan ve nemden etkilenmeyen,
  • Yanmayan, ateşe dayanıklı,
  •  Basınca ve darbelere dirençli,
  • Özellikle çatı ağırlığını arttırmamak için hafif,
  • Isı ve sıvayı tutan, koku yapmayan,
  • Haşere üretmeyen, uzun ömürlü ürünler olması gerek.
  • Ayrıca kolayca işlenebilecek boyutlarda üretilmeliler.
  • En önemlisi ekonomik fiyattan satılmalılar. Bütün bunları karşılayan dış cephe ısı yalıtım malzemesi bulmak zor ama mantolama yapmak gene de en iyi verimi alabileceğiniz uygulama.

İç Cephe Mantolaması

Dış cephenin kaplanmasında ortak bir karar alınamıyorsa kat sahipleri iç cephelerin mantolanmasını tercih edebilirler. Sonuçta bu isteğe bağlı olan bir uygulamadır. Bu durum içinde aynı malzemeler ve aynı işlemler tatbik ediliyor. Ama iç cephelerin mantolanması dış cephe kadar verimli sonuçlar vermiyor, çünkü dış cephe hala etkilere açık kalıyor. Bu yüzden sonuçta rutubet ve küflenme olayları görülebiliyor. Ayrıca yaz mevsiminde de dışarıdaki sıcak havaya doğru kaçmaya çalışan içerdeki soğuk hava fazladan klima çalıştırmaya devam ettiriyor. Binalardaki ısı yalıtımı için dış cephe sistemlerini tercih etmek bu yüzden her zaman tercih edilecek yöntem oluyor.

www.ekbproje.com Enerji Kimlik Belgesi

EKB TALEP FORMU