Yapınıza ait bilgileri girerek anında
Enerji Kimlik Belgesi fiyatı öğrenin.
Toplumsal hayatı düzenleyen kanunlar ve yönetmeliklerin konuları aslında her şeyi ayrıntılı olarak programlayabiliyor. Bu konudaki en iyi örneklerden biri olarak kullanılan binalardaki ısı yalıtımı, aydınlatma sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi parametrelere göre belirlenen ve enerjinin verimli kullanımını sağlamak için yapılan uygulamalar verilebilir. İnşaat yapıyorsanız binanızda enerjiden mümkün olan en iyi verimi almayı sağlayacak şekilde işinizi yapacaksınız. Durum sonradan mühendislerin çalıştığı danışmanlık şirketlerince denetlenecek ve binaların enerji performansı enerji kimlik belgesi şeklinde belgelenecek. Yani bu belgeyi size işin eğitimini almış mühendisler verecekler. Bu kişiler zaten ilgili bakanlığa bağlı olarak çalışıyorlar. Onlar da ek olarak enerji kimlik belgesi verebilmeye yetkili olmak için artı eğitim alıyorlar. Siz bina sahibi olarak onlara başvuruyorsunuz. Yani döngü gayet mantıklı ve en güzeli eğitimli kişilerin elinde yürüyor.
Enerji kimlik belgesi yapının enerjiyi nasıl kullandığını sınıflandırıyor. En düşük seviye olan G’den başlayan ve A’ya kadar çıkan bu sınıflama içinde binanız en az C notunu almak zorunda, yoksa ruhsat alamazsınız. Binanıza bu notu enerji kimlik belgesi uzmanı veriyor. Söz konusu sınıflandırma ise klimaların veya buzdolaplarının enerjiyi kullanma seviyelerine göre etiketlendirilmelerine benziyor. A+ sınıfı buzdolabının elektriği en az kullanan buzdolabı anlamını taşıması gibi şimdi binalarda böyle gruplanabiliyorlar. Bu gruplamayı ise enerji kimlik uzmanı belgesine sahip olan teknik yetkililer yapıyor.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan dört meslek odası yani Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası’na üye olarak çalışanlar, ayrıca ısı yalıtımı, ısıtma tesisatı ve sıhhi tesisat alanlarında serbest müşavir mühendis belgesi olanlar isterlerse enerji kimlik belgesi verme eğitimi görüyorlar ve bakanlığın düzenlediği merkezi sınav sonucunda başarılı olurlarsa bu belge verme yetkisini alabiliyorlar. Bu şartları taşıyan enerji kimlik belgesi uzmanı bakanlığın bünyesindeki Bina Enerji Performansı yazılımına (BEP-TR) üye olup denetleme ve belge verme işlerini gerçekleştiriyor.
Söz konusu olan belgeyi almak için mühendislik seviyesinde teknik bilgiye ihtiyaç var. Bu eğitimi gerektiren bir alan. Sonuçta işlerin bu şekilde yürümesi insana güven veriyor. Şu an için enerji kimlik belgesi veren danışmanlık şirketlerinin tanıtım ve haberleşme bilgilerine internet üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Bina sahibi olarak bu danışmanlık şirketleri içinde en güvenilir olanlarına başvurmanız öğütleniyor. Şirketler sizden öncelikle binanızın projesini istiyorlar. Enerji kimlik belgesi alabilmek için bina sahiplerinin ödemesi gereken ücret ise korkutucu boyutlarda değil.
Bütün bu süreçlerden geçtikten sonra binanızın değeri artıyor ve rahatlıkla oturabiliyor, satabiliyor veya kiralayabiliyorsunuz. Çünkü bu uygulama artık zorunlu ama zorunluluktan öte siz binanızda enerjiyi verimli kullanma yolunu seçtiğiniz için faturalarınızı yüzde elliye varan oranlarda daha az ödüyorsunuz.