Yapınıza ait bilgileri girerek anında
Enerji Kimlik Belgesi fiyatı öğrenin.
Yapınıza ait Enerji kimlik belgesi fiyatını öğrenmek için daire sayısını veya metrekare bilgisini girdikten sonra hesaplaya basmanız yeterli olacaktır. Fiyat hesaplama tablosundaki veriler türkiye ortalamasıdır. Fiyatlar yapının büyüklüğüne göre değişmektedir. Konutlar için En az 150 TL bedeli alınmaktadır. Daire sayısı arttığı zaman daire başı fiyat 10 TL'ye kadar inmektedir. Metrakre birim fiyatı en 1 TL olarak yapılmaktadır. Yapı büyüklüğüne göre 10 kuruş'a kadar düşmektedir.
Binalarda enerjinin verimli kullanılması hakkında çıkan yönetmelik çerçevesinde artık binalara Enerji Kimlik Belgesi veriliyor. Bina sahipleri güvendikleri danışmanlık şirketlerine başvuruyorlar. Bu şirketlerde enerji kimlik belgesi uzmanları çalışmak zorundalar. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından verilen enerji uzmanlık belgesine sahip olan bu kişiler hem yeni binaların hem de var olan binaların enerji verimliliği açısından sınıflamasını yapmaya yetkili oluyorlar. Genellikle mimarlara, elektrik mühendislerine ve inşaat mühendislerine bu belge veriliyor. Hatta şimdi mali müşavirlik belgesi bile eklenebiliyor. Enerji kimlik belgesi uzmanları Bina Enerji Performansı (BEP_TR) olarak bilinen yazılım programına kayıtlılar ve bina hakkındaki tüm bilgileri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı içinde kullanılan bu yazılıma üye olarak girebiliyorlar. Böylece ülke çapında tüm binaların durumu ve denetimi bakanlıkça takip edilebiliyor.
Enerji belgesi kimlik uzmanları tarafından binaların enerji kullanmadaki verimliliği gösteren enerji kimlik belgesi bulundurmanın takibi bina sahiplerinin sorumluluğunda. Uzmanların çalıştığı danışmanlık şirketleri tarafından verilen bu belgelerin geçerlilik süresi 10 yıl ve almanın da belirli bir maliyeti var. Ama ilk anda akla geldiği gibi korkutucu rakamlar değiller. Metrekare başına yapılan bir hesaplamayla bugün için on katlı bir binanın enerji kimlik belgesi alma maliyeti fazla bir rakam çıkmıyor. 700 metrekareden az binalarda sabit rakam ortalama 320 lira olarak belirlenmiş durumlarda. 2017’e kadar tamamlanması gereken bu belge alınmadığı zaman binaya oturma ruhsatı verilmiyor. Hatta yönetmelik hükümlerine göre enerjinin verimli kullanılması kurallarına göre yapılmamış binalara daha proje aşamasındayken inşaat izni bile çıkmıyor.
Danışmanlık şirketleri şu an için internet üzerinden de çalışabiliyorlar. Şirketlerle ilgili bütün ayrıntılı bilgilere ve telefon numaralarına kendi site adresleri üzerinden ve arama motorlarından ulaşılabilir. Bina sahibi olarak bir firma ile konu hakkında iletişim kurarsanız sizden binanızın onaylı projesini göndermeniz istenecek. Hesaplamalar bu projeye göre yapılıyor. Sonrasında binanızın durumunu gösteren düzenlenmiş ve onaylanmış enerji kimlik belgesi bir iki gün içinde size kargo ile yollanabiliyor. Fakat bu durumda işin içine güvenilirlik giriyor. Çünkü ne yazık ki piyasada sahte belgeler de dolaşabiliyor. Bu durumda belgelerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veya Çevre Bakanlığı kayıtları üzerinden gerçek olup olmadığı, e-devlet sistemi kayıtları gibi kontrol edilebilir. İnternet şüphesiz bu alanda da büyük bir kolaylık sağlıyor ama gene de dikkatli olmak da yarar var.
Enerji Kimlik Belgesi verebilme yeterliliğine sahip olan onaylı enerji kimlik belgesi uzmanları binanın yapım şeklini, yılını, kullanılan malzemeyi, enerjinin ne şekilde kullanıldığını araştırırken özellikle ısı yalıtım sistemleri, havalandırma ve aydınlatma sistemleri, sıcak su sağlama yöntemlerini inceliyorlar ve tüm bu maliyetlerin metrekare başına düşen miktarını baz alıyorlar. Bu maddelerin içine sera gazının atmosfere bırakılma miktarı yani emisyon ölçümü bile dahil ediliyor.
www.ekbproje.com Enerji Kimlik Belgesi