Yapınıza ait bilgileri girerek anında
Enerji Kimlik Belgesi fiyatı öğrenin.
Enerji etüdü tesis genelinde enerjinin nerelerde ve nasıl kullanılmakta olduğunu ve nasıl tasarruf edilmesi gerektiğini gösteren bir araştırma olarak tanımlanabilir. Yapılan enerji etüdü araştırması sonucunda tesisin enerji tüketim miktarı belirlenebilmektedir. Enerji tasarruf fırsatlarının belirlenebildiği enerji etüdü çok önemli bir yere sahiptir. Enerji etüdü neticesinde yatımı maliyetleri, enerji tasarruf fırsatları, geri ödeme süreleri belirtilmektedir.
Enerji etüdü maliyet düşürücü fırsatların ele alındığı projelerdir. Bu nedenle enerji yöneticisinin işinde uzman ve profesyonel kişilerden meydana gelmesi çok önemlidir. Yapılacak enerji etüdü belirli hedef ve şartlara bağlanmalıdır. Enerji tasarrufu sağlamanın ilk yolu enerji etüdüdür. Etüt çalışması yapılırken tüm bilgilerin doğru ve açık bir şekilde belirtilmesi çok önemlidir. Aksi halde yapılan enerji etüdü doğru değerleri yansıtmayabilir. Doğru değerler sayesinde enerji etüdünün verimliliği arttırılabilmektedir. Enerji tasarruf tedbirlerinin belirlenmesi ve karar aşamasında gerekli değişkenlerin belirlenmesi önemli bir yere sahiptir.
Enerji etüdü; kullanılan enerji miktarı ve maliyetini üretimin kalitesini düşürmeden azaltabilmektir. Bunun için kullanılan enerji miktarının ve maliyetlerin nasıl düşürüleceği enerji etüdünün amacı olarak karşımıza çıkmaktadır. Enerji etüdünün amacını yerine getirebilmek için gerekli olan koşullar şunlardır:
Enerji etüdü aşamaları sayesinde kaliteli bir enerji etüdü projesi oluşturulabilmektedir. Enerji etüdü aşamalarının ilki tesisteki mevcut durumun ortaya çıkarılması için yapılan tetkiklerdir. Yapılan tetkikler sonrasında tesise ait kullanılan enerji miktarı ve maliyetler ortaya çıkarılmaktadır. Tesisin mevcut durumu değerlendirildikten sonra tesise ait mevcut enerji durumunun haritası çıkarılmalıdır. Enerji haritası sayesinde hangi alanlarda ne kadar enerji tüketiminin gerçekleştiği ve atıl durumlarda kalan enerji miktarı ile maliyetler belirlenmektedir. Enerji etüdünün devamında belirlenen projeler için bir çalışma yapılır ve sermaye değişimi işlemleri detaylandırılır.
Enerji etüdünü yönetebilmek için iki önemli strateji bulunmaktadır. Bu stratejilerden biri sistem esaslı yaklaşım diğeri ise çözüm esaslı yaklaşımdır. İki stratejinin de birbirinden farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Yapılacak enerji etüdüne göre en iyi stratejinin belirlenmesi çok önemlidir.